Σώστε τα παιδιά από την επιδημία της παχυσαρκίας- Η ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

2016-03-30 18:53

 

PAIDIA

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία στα παιδιά βαίνουν αυξανόμενες στον δυτικό κόσμο αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γενεές ολόκληρες ανθρώπων με επιρρέπεια στον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και διάφορα είδη καρκίνου…

Ιδιαίτερη σημασία έχει η είδηση αυτή για την Ελλάδα καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη και κάποιες χρονιές και στις ΗΠΑ -η οποία παραδοσιακά κράταγε τα σκήπτρα της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες-. Και η οικονομική κρίση δεν βοηθά καθόλου στον έλεγχο του φαινομένου καθώς όσο πιο φτωχός είναι κάποιος, τόσο χειρότερα τρέφεται προτιμώντας απλούς υδατάνθρακες (ρύζι, λευκό ψωμί κλπ) και μην έχοντας πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, άπαχο κρέας, φρούτα και λαχανικά.

Όπως αναφέρει η ΠΟΥ ωστόσο, η παχυσαρκία στα παιδιά κάτω των 5 ετών έχει φθάσει σε επίπεδα που προκαλούν "συναγερμό" και μετατρέπεται σε έναν "εφιάλτη με εκρηκτικές διαστάσεις" στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική, όπου το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί από το 1990, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)...

Σε έκθεση της Επιτροπής για τον Τερματισμό της Παιδικής Παχυσαρκίας (ECHO) που έχει συστήσει ο ΠΟΥ, υπογραμμίζεται ότι επί χρόνια το φαινόμενο δεν θεωρείτο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και επίσης ότι θεωρείτο από ορισμένους πως σχετιζόταν κατά κύριο λόγο με τον τρόπο ζωής και με το πώς οι οικογένειες αντιμετωπίζουν τη διατροφή των παιδιών τους.

Όμως η έρευνα που διεξήχθη για μια περίοδο δύο ετών σε πάνω από 100 χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να ανασχεθεί η επιδημία αυτή.

Αιτίες

Βιολογικοί παράγοντες, η ανεπαρκής πρόσβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία και η έλλειψη κανονιστικών ρυθμίσεων στο εμπόριο διατροφικών προϊόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες που συντείνουν στην επιδείνωση της επιδημίας, για την οποία χρειάζεται μια παγκόσμια, συντονισμένη αντίδραση, σημειώνεται στην έρευνα.

Αριθμοί που σοκάρουν

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια παγκοσμίως από το 1990, από τα 31 στα 41 εκατομμύρια το 2014, και πλέον υπάρχουν περισσότερα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, απ’ ό,τι στις χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 15,5 εκατομμύρια το 2014, από 7,5 εκατομμύρια το 1990, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης, υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Ιδιαίτερα στην Αφρική, ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών σχεδόν διπλασιάστηκε, από τα 5,4 εκατομμύρια στα 10,3 το ίδιο διάστημα.

 

Η διαφημιστική προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων και αναψυκτικών ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση στους αριθμούς των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε η ΠΟΥ.

Σχεδόν τα μισά από τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών ζουν στην Ασία και το 25% στην Αφρική.

Όπως αναφέρεται στη έκθεση, η Λιβύη, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Μποτσουάνα έχουν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στην Αφρική.

Τα παιδιά που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, όταν η ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και τα επίπεδα δραστηριότητας τους αλλάζουν, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Παράλληλα, παιδιά μεταναστών αλλά και αυτοχθόνων πληθυσμών αντιμετωπίζουν επίσης υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας εξαιτίας των απότομων πολιτισμικών αλλαγών και της περιορισμένης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

—————

Πίσω